Европа

Русия няма да удължи споразумението за Черно море, ако Западът не изпълни исканията ѝ

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му няма да удължи споразумението с Украйна за придобиване на Черноморския басейн, което изтича следващия понеделник, ако Западът не изпълни исканията ѝ.

 

Можем да преустановим участието си в сделката. И ако те отново кажат, че ще изпълнят дадените ни обещания, нека ги изпълнят. И тогава ние незабавно ще се присъединим отново към сделката.

Владимир Путин - президент на Русия

Путин също така заяви, че увеличаването на военната помощ за Украйна няма да доведе до промяна на бойното поле. Според него ракетите, доставяни от Запада, цитирам "нанасят щети, но в зоната на бойните действия не се случва нищо критично". Запитан за кандидатурата на Украйна за членство в НАТО, руският лидер повтори, че една от причините за специалната военна операция е членството на Украйна в трансатлантическия военен алианс. 

 

Що се отнася до членството на Украйна в НАТО, то очевидно представлява заплаха за сигурността на Русия. И всъщност една от причините за Специалната военна операция е членството на Украйна в НАТО. Сигурен съм, че това няма да повиши сигурността на самата Украйна и като цяло ще направи света много по-несигурен.

Владимир Путин - президент на Русия

Путин добави, че настоява за отмяната на западните санкции срещу Руската селскостопанска банка, за да ѝ се позволи да използва платежната система SWIFT. Москва също така иска отмяна на ограниченията върху морския транспорт и застраховането.