Общество

Не става въпрос за достойно заплащане, а за оцеляване, обяви синдикалист (Допълнена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист
Global_And
Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Тук не е въпрос за достойно заплащане, а за оцеляване. Така Адриана Киселинчева, представител на синдикатите на журналистите в БНР, аргументира протеста на държавните служители пред парламента.

Нашите основни искания са за справедлива индексация на заплатите, тъй като от три години насам ние не сме получавали никакви добавени пари. Всяка година обикновено получавахме по около 10%. Сега нашите искания са за 25%, които са абсолютно реалистични. До този момент са постъпили над 3 млн. лева в бюджета на БНР, които са крайно недостатъчни – това са може би 7-10% към основните заплати на служителите в БНР“, обясни тя.

Средната заплата в БНР е около 1800 лева, но мнозинството от колегите сме с около 1500 лева. И това е от години наред“, каза още Киселинчева.

 

Sindikati Resized Снимка: Анелия Джамбазка / Euronews Bulgaria

„Тук днес са НОИ, НАП, Националното радио, архивите, хората от културните институти... Обединява ги едно нещо – че държавата, в лицето на изпълнителната и законодателната власт, не е помислила за тях в „Бюджет 2023“. Тези хора искат една справедлива компенсация на високата инфлация през последно време. Искат да имат такава индексация на доходите, каквато имаха другите техни колеги в обществения сектор, хората в частния сектор, където работодателите вдигнаха заплатите средно с 15%“, обяви Любомир Костов от КНСБ.

„Нашите искания са за около 170 милиона лева, които на фона на общия бюджетен дефицит и разходите наистина „кантарът не ги лови“. Ще се съберем над 1000 човека, ще започнем с „Продължаваме промяната“, 11 ч. имаме среща с ДПС, 12 ч. с ГЕРБ, 13 ч. с БСП... И с всички останали, които изявят желание. През цялото време ще бъдем на линия, така че се надявам да ни чуят“, каза още той.

 

Вижте още във видеото.

 

Вижте също как протичат срещите на КНСБ с парламентарно представените партии: