Икономика

Председателят на Селскостопанската академия: Все по-трудно привличаме кадри заради ниските заплати

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

В другите сектори на икономиката се предлагат доста по-високи възнаграждения и е трудно да намерим хора, които да работят при нас.“ Така проф. Мартин Банов, председател на Селскостопанската академия, обоснова исканията на работещите там за увеличение на заплатите.

Ако по отношение на научните работници, все пак има известно нарастване, то при персонала все по-трудно намираме възможност за привличане на кадри. Същото важи и за счетоводството, където също търсим решение на проблема“, разясни той.



Ето какво още каза проф. Мартин Банов за зрителите на Euronews Bulgaria:

Това, за което ние претендираме, е изравняване на началните заплати на по сравнение на ВУЗ-овете и БАН. Говорим за начална заплата на асистент от 1500 лева, която при нас е 1330 лева. Ние искаме изравняване на тези възнаграждения.

По отношение на научните работници, позициите са ясни. Другата тема, която е важно да коментираме, е заплатите на персонала. Тъй като той е един от важните фактори за изпълнение на нашите научни задачи и научни програми. Редно е да се мисли за увеличение и на техните заплати, защото в последно време капацитетът на Академията като кадри все повече намалява.

В Селскостопанска академия работят общо около 2200 човека, от които 400 са научни работници. Но зад това стоят 30 звена, разположени на територията на цялата страна.

Най-ниската заплата при нас – на изпълнител – е 770 лева.

Ние искаме 15% увеличение на заплатите или 7.2 милиона лева на годишна база.



Цялото интервю вижте във видеото.