Икономика

Туроператор: Отказахме българите от нашето море, а сега искаме да ги върнем от раз

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

„За съжаление, интересът към нашето Черноморие не се засилва. Твърде грешна е представата на нашите хотелиери по морето, че ако пият вода от морето и ядат мидите от черупките, ще накарат българите да се върнат.

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Димитър Попов, председател на Асоциацията на туроператорите.

„Това е много труден процес. Минаха много години, докато откажем българите да ходят на нашето море – в голямата си част, почиващите в Гърция са били на нашето море. Ние ги отказахме, а сега искаме да ги върнем от раз. Това не виждам как ще стане“, допълни той.



Ето какво още сподели туроператорът:

Тази година се забелязва изключително голям наплив от български и румънски туристи на Халкидики, Гърция. И въобще от Балканите. Може би рекорден за момента.

Интересът на българите към Гърция е голям и той се дължи на две неща: лошото време у нас през юни и това, което се случи в Украйна – изпускането на водите (на язовир „Нова Каховка“ – бел. ред.). Ако някои българи и румънци са били „на кантар“, са избрали Гърция – за по-сигурно.

Няма точни данни за броя на пътувалите българи към Гърция. Твърди се, че един милион българи почиват в Гърция. За мен като туроператор, проблемът не е колко българи почиват в Гърция, а че им харесва.



Цялото интервю вижте във видеото.