България

БНБ ще бъде готова за приемане на еврото до 1 януари 2025 г.

От Euronews България Euronews България

Българската народна банка ще бъде готова за приемането на еврото до 1 януари 2025 година. В това увери гуверньорът  Димитър Радев. По негови думи синхронизацията на банковата система на БНБ, както и на търговските банки върви по план, но се забелязва изоставане при останалите ангажирани институции. 

Напредъкът по влизане в еврозоната върви по план, увери гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев. По думите му централната банка на България разполага със 118 милиона лева, за да задвижи процесите и реформите по дигитализация на банковата система.

Ние трябва да гледаме към този процес не само какво правят банките а всички институции а там напредъка не е сериозен. За голямата част на нещата включително платежните системи сроковете са в края на тази година в края на годината БНБ и банките ще са готови за въвеждане на еврото но нека всички други институции да го направят.

Димитър Радев, гуверньор на БНБ

Основното техническо предизвикателство е доставката на новите евро банкноти и монети в България.

Един от най-големите проблеми е логистичното движение е масите пари и монети – няколко стотин тона, банкноти, трезори, транспортни средства.

Кирил Петков, ПП-ДБ

По отношение на капацитета ние имаме сравнително нов касов център в София а преди година открихме в Пловдив работи се и в Плевен и Варна. Това в общ контекст – строителство на центрове във Варна. Ако приемем 1 януари 2025 за дата, то можем да кажем че се работи много сериозно.

Димитър Радев, гуверньор на БНБ

Тема на дискусия стана и идеята на Асен Василев да се въведе еврото като паралелна валута за разплащане в България преди приемането на единната европейска валута.

Пред държавата няма и риск да се налага да плаща чужд външен дълг след влизане в еврозоната, увери Димитър Радев.

Гуверньорът на БНБ е категоричен , че банковият сектор ще е готов за приемане на еврото до 2025 година, но е важно всички останали законодателни и институционални въпроси да бъдат решени до тогава.