Политика

Василев не отстъпва: 10% увеличение само за тези, които не са получили миналата година

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер
Global_And
Камелия Колева Камелия Колева Журналист
Asen Vasilev BGNES Финансовият министър Асен Василев. Снимка: БГНЕС

“Между първо и второ четене има най-разнообразни искания. В рамките на бюджета това ще бъде разход за разход. Разбрахме се да не се пипа рамката на бюджета”. Това заяви финансовият министър Асен Василев след среща с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

На нея е бил коментиран бюджетът. В същото време различни сектори в страната и синдикати обявиха протести. 

"Като цяло има нагласа за сравнително малки корекции. Трябва да се отнасяме с еднакъв аршин към всички. Решихме тези, които са получили увеличение миналата година, тази година да не получат. А тези, които не са – да получат 10%", каза още Василев.

От ГЕРБ-СДС се съгласили да подкрепят бюджета "чисто политически", съобщи Бойко Борисов. Въпреки това имали претенции и различия с ПП-ДБ. 

"Като междинен, този бюджет ще го подкрепим. Но за следващия след 2-3 месеца се разбрахме много по-задълбочено да се направи и в други проблемни сфери", обясни Борисов.

Той засегна и темата с инхаус процедурите. Поводът е вчерашното заседание на комисията по регионално развитие, на която стана ясно, че кабинетът вероятно ще индексира инхаус договорите от времето на неговото управление за строителството на АМ "Хемус" и ще отпуши проекта. 

"Водехте се по сензацията Хемус, чували, глупости, на практика се оказа, че с тези ин хаус процедури сме щели да построим два пъти по-евтино, вече да има Хемус, Струма, Видин-Монтана. Честито на българския народ, нито е построено, два пъти по-скъпо (ще) с индексациите и по-скъпи фирми. Три години хаос и нищо", обобщи той. 

Борисов обясни, че е настоявал само за едно име за ръководител на регулатор - Димитър Радев за управител на БНБ.

"Той е перфектният банкер. За останалите нямам никакви претенции", каза още лидерът на ГЕРБ.