Общество

На какви условия трябва да отговаря работно място в горещините

От Саня Петкова Саня Петкова Репортер

Миналата седмица беше обявена за най-горещата в историята, според данните на Световната метеорологична организация, а у нас 19 области са под жълт код за опасни горещини.

 

Температурите напоследък отбелязват едни екстремни горещини. Последния месец юни беше най-топлия от деситилетия или столетия, така че зачестяват тези температутни пикове.

д-р Снежа Бахарова

Горещите дни се усещат най-много от хората, които работят на открито.

“Най-трудното е, когато има много слънце и трябва да вдигаш, да буташ нещо тежко. Не е много хубаво, но това е положението”, казва строителен работник.

“Задушното, парата, като няма движение с водата, като не мие и не се охлаждаме става по-топло”, оплаква се служител на автомивка.

“Навън е 35 градуса, вътре е 60 и направо умираме”, пък споделя работник в будка за сандвичи.

“За сега още не са ставали инциденти, дано да не стават. Никой не обича да работи на 40 градуса, всеки иска на климатик, но такава ни е професията”, допълва гумаджия.

Най-тежки последици от високите температури може да има при децата до 5-годишна възраст, хората над 60 години и всички, които имат придружаващи заболявания.

 

В такъв случай човек може да стане дезориентиран, объркан, да има главоболие, сърцебиене, да не може да заспива, да получава едни мускулни крампи.

д-р Снежа Бахарова

Между 12 и 15 часа са най-високи температурите и лекарите препоръчват по това време да се седи на закрито, както и да се пие поне по 1 чаша вода на всеки час.

“Да се носят светли и памучни дрехи от естествена материя. Да се носят шапки и да се използват климатизираните места”, допълва д-р Бахарова.

Най-добрата оптимална температурна разлика е около 10 градуса и е хубаво климатизирането да става постепенно, за да може тялото да се адаптира. Консумацията на газирани и алкохолни напитки също не е препочъчителна.

Условията на труд в горещото време са регламентирани в наредбата за микроклимата на работното място, каза Димо Иванов от Главна дирекция „Инспектиране на труда“. При работа на закрито работодателят е длъжен да осигури температура според наредбата, докато при работа на открито това е невъзможно, но е длъжен да предприеме мерки за миниманизиране на риска от прегряване или преохлаждане през зимата – осигуряване на помещения за възстановяване на топлинния баланс, топли и студени напитки, подходящо работно облекло и носенето му и др.

Препоръките към работещите са да сигнализират своевременно Инспекцията по труда при липса на условия за здравословно полагане на труд, а при неосигуряване на такива да откажат да изпълнят работата, допълни Иванов.

Вижте цялото интервю във видеото.