Общество

Дискусия: Необходими ли са механизми за регулация на къмпингуването у нас?

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

За някои дивото къмпингуване е романтична и екзотична идея, но все повече хора успяват да се докоснат до него. Оставят обаче друг тип следа след себе си. Това обсъдиха днес по време на кръгла маса представители от Народното събрание, местните власти и организации.
Най-големият проблем с дивото къмпингуване за местната власт по Черноморието се оказва събирането на боклука. Само в Шабла се генерира 500 тона боклук годишно.
А този боклук се събира единствено с пари от местни такси смет, събрани от хората, които живеят и развиват бизнес в малките населени места.

Тази несправедливост с таксата за смет е от години. Дивото къмпингуване е романтична идея, но няма дефиниция.

Георги Личев, кмет на Царево

След това вълна от недоволство заля кръглата маса относно липсата на по-строги регулации за летуването на палатка или каравана. Липсата на ясни правила за свободното къмпингуване се оказа проблем и за двете спорещи страни. 

Факт е, че през цялото време се повтаря една и съща дума - регулация. Говорим за култура на къмпингуване. Липсва ли култура, налага се санкция.

Марио Смърков, областен управител на Варна

В България все още не се прави разлика между диво къмпингуване, свободно къмпингуване и правене на бивак. Няма и нормативен акт, който изрично да забранява дивото и свободно къмпингуване. Единственото ясно е, че в национални и природни паркове не може да се бивакува и да се пали огън. 

Видео: Предстои да бъде съставена работна група в по-малък състав, която да започне работа по същество и да очертае как може да се регламентира къмпингуването в България.

Целия репортаж вижте във видеото.