Политика

БСП спира всякакви преговори с "Продължаваме промяната" заради изгонените руски дипломати

От Euronews България Euronews България

След двучасово заседание на парламентарната група и изпълнителното си бюро, социалистите решиха, че се оттеглят от преговорите за нов кабинет. 

 

Стопираме преговори с ПП за съставяне на правителство. Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно в българската дипломатическа история. То е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. Ще се върнем на масата за разговори ако ПП предложат друг кандидат за премиер.

 Корнелия Нинова, председател на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини директно Кирил Петков за решението.

 

Това решение е взето абсолютно еднолично от премиера Кирил Петков. Всеки, който реши, че има такова решение, като например вицепрезидентът Йотова, да излезе и да го докаже.

Корнелия Нинова, председател на БСП

Социалистите настояват за изслушване на председателя на ДАНС в закрито заседание на парламента. 

 

Настояваме за закрито заседание и изслушване на шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и предоставил до този момент може би единствено на премиера.

Корнелия Нинова, председател на БСП

Нинова призова президентът спешно да свика Консултативния съвет за национална сигурност.

 

Ако президентът не знае, нещо категорично не е в ред в държавата. ДАНС докладва на НС и на президента не може президентът да не знае, ако има такава информация.

Корнелия Нинова, председател на БСП

От Мадрид президентът Румен Радев заяви, че се надява решението за изгонването на руските дипломати да е добре премислено.

 

Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение на базата на солидна и достоверна информация, и да го е обмислил добре и като мащаби, и като последствия, каза държавният глава.

Румен Радев, президент

От "Продължаваме промяната" се надяват социалистите да преосмислят решението си.

 

Продължаваме да правим всичко възможно, за да излъчим правителство в този мандат. Път за преговори винаги има, иначе нямаше да ги наричаме преговори. До петък имаме време до връчването на мандата.

Андрей Гюров, "Продължаваме промяната"

За "Демократична България" пътят е връщане към преговорите.

 

Искам да призова всички към здрав разум и успокояване и към това да намерим начин да се излъчи управление, което да предотврати този хаос. Имам сериозно притеснение, че не просто отиваме към избори, а към парламент, който ще бъде ялов, трябва да се върнем към преговорите.

Христо Иванов, „Демократична България“

Тази вечер Националният съвет на „Продължаваме промяната“ се събира, за да обсъди становището на БСП.