Общество

За утре е обявен код „жълто“ за опасни горещини в 19 области на страната

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

От утре започва първата гореща вълна в страната с температури над 35 градуса за 19 области. Как да се предпазим от опасните температури - ще ни разкаже Йоана Георгиева.

 

Жълт код за опасни горещини от утре в 19 области на страната обявяват от Института по метеорология и хидрология. Температурите ще скочат над 35 градуса на места, а метеоролозите предупреждават, че термометрите ще скачат тепърва и тази седмица се очакват температури от 40 градуса. Обичайно се очакват най-високи да са температурите в Пазарджишкото поле, Сандански  Пловдив, Хасково и централната част на Дунавската равнина. 

За да се предпазите от опасните температури, ще ви споделим част от съветите на проф. Димитър Раев началник на клиниката по вътрешни болести в Университетската болница „Св. Анна“ специално за Euronews България. Той препоръчва при високи температури да се пие чаша вода на всеки час, като по-добър вариант са соковете или течните храни, тъй като те забавят преминаването на вода от храносмилателната система в кръвния поток.

Професорът предупреждава, че алкохолните и кофеиновите напитки усилват дехидратацията. Придържайте се към по-малки хранения, които не претоварват стомаха. Физическата активност да се упражнява в по-хладните часове на денонощието сутрин и вечер. Взимането на студен душ или охлаждането на въздуха с климатик също са начини да преборим топлината.

Високи температури отчетоха термометрите в почти цяла Европа. Тази седмица се очаква най-топлата и продължителна гореща вълна през това лято. Според експертите проблемът ще се задълбочава заради изменението на климата.

 

Подробностите вижте във видеото.