България

Румен Радев: Българските политици внимателно да преценяват последствията от своите думи

От Веселин Диманов Веселин Диманов Стажант
9385016 Президентът Румен Радев Снимка: БГНЕС

Българските политици внимателно да преценяват последствията от своите думи и да не "дълбаят разделения" в българското обществото. Това заяви президентът Румен Радев след като участва в тържествения водосвет по случай 6 май - ден на храбростта и празник на армията.

Изказването му е по повод ескалацията на напрежението вчера, при което се стигна до бой пред паметника на съветската армия между хора с различни възгледи към събитията в Украйна.

 

Абсолютно недопустимо е в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната. Това е опасно.

Президентът Румен Радев

"По българските улици трябва да се веят български знамена. Наш дълг - и човешки, и обществен, е да бъдем солидарни с жертвите на войната, да ги подкрепяме всячески, но още веднъж напомням, че кръвопролитията започват с милитаристки призиви - те нямат място у нас. Затова всеки, който по един или друг начин пренася тези страсти в България или ни въвлича във войната, трябва да бъде готов да понесе и своята отговорност", категоричен е президента.

Радев коментира и темата с решението на парламента от 4 май за предоставяне на военнотехническа помощ на Украйна: "опасна стъпка към въвличането на България във войната".

 

Конфликтът никак няма да бъде кратък, той ще се разраства. Очаквам наистина разумни решения, защото формулировката "военнотехническа помощ" е достатъчно разтеглива и рискована

Президентът Румен Радев

В отговор на въпрос има ли риск войната да излезе извън границите на Украйна и застрашава ли тя България към този момент, Радев отбеляза, че се надявал, че журналистите слушат и четат какво казвали много политици и анализатори. "Пропуска се и нещо, което Вацлав Клаус (бивш президент на Чехия - бел. ред.) каза напоследък - той нито е комунист, нито е пропутински ориентиран. Той каза, че бягството от преговори и отиването в сферата "да доведем тази война до победен край, до победа" означава удължаване на този конфликт с всички последствия, означава самоликвидация, икономическа, на Европа. И явно ние сме се запътили натам", подчерта президентът.

Румен Радев коментира и новия проект на бившия служебен премиер Стефан Янев и спекулациите, че той може да е негов архитект, тъй като в състава на партията има и бивши служебни министри, Радев каза, че назначените от него министри са били "силни, когато работеха заедно като екип в служебния кабинет, но впускането в партийната политика се оказва съвсем друго изпитание - за много от тях непосилно".

Той коментира още, че за втори път на президентството се приписва политически проект, като това по думите му било грешно разбиране, защото "не работя с подставени лица, ако подкрепям инициатива или партия, ще го заявя лично".

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че Румен Радев е довел и „инсталирал тези“, а сега „всячески се пази от Стефан Янев и от другите“, защото хората го сочели само него с пръст за колебливите му позиции и за това, че няма позиция.

Аз преди една година ви казах – който сее ветровете, жъне бури. Народът се мрази, Радев направи така, че хората да се мразят.

Бойко Борисов, председател на ГЕРБ

На въпрос възможно ли е да се ремонтира украинска техника в наши заводи, Борисов посочи, че може да говори с часове за военните ни заводи. „Все едно питате може ли в един сервиз да ремонтират коли. Може да се ремонтират. Помощ няма, има кризисен пиар на Кирил Петков.“