Свят

Зеленски призова Русия да бъде обявена за терористична държава

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

На извънредна сесия на Съвета за сигурност на ООН украинският президент Володимир Зеленски призова за минута мълчание в памет на украинците, загинали във войната с Русия.

Срещата беше свикана по искане на Киев, за да се обсъди руската ракетна атака срещу пълен с хора търговски център в Кременчук.

Зеленски обвини Русия в тероризъм и поиска страната да бъде изключена от Съвета.

 

Ако една държава е убила мирни хора, това определено ще бъде признато като тероризъм. Подобна организация ще стане враг на цялото човечество. Следователно това, което се наказва на ниво конкретни престъпници и престъпни организации, не трябва да остава без контрол на ниво държава, превърнала се в терорист.

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

Русия многократно отрича, че цивилна инфраструктура е била нейна умишлена цел. 

 

В действителност нямаше удар срещу търговския център. Руските въоръжени сили използваха прецизни оръжия, за да нанесат удари срещу хангари със западни оръжия и боеприпаси, получени от САЩ и европейските страни в района на завод в Кременчук.

Дмитрий Полянски, зам.-постоянен представител на Русия в ООН

Зеленски пусна кадри от камери за видеонаблюдение, за които се твърди, че показват момента на ракетния удар срещу търговския център в Кременчук.

Най-малко 18 души загинаха, а около 59 бяха ранени при атаката.

От Кремъл заявиха, че войната в Украйна, която Москва определя като "специална военна операция", може да приключи веднага, ако Украйна се предаде.