Добро Утро, Европа

„Мудис“: Русия е в технически фалит по външния си дълг

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

След като в началото на седмицата изтече гратисният период за плащане на 100 милиона долара към международни кредитори, рейтинговата агенция "Мудис" потвърди, че Русия е изпаднала в технически фалит по външния си дълг. 


Притежателите на руски държавен дълг не получиха купонните плащания по две емисии държавни евро облигации. 


Руският финансов министър определи ситуацията като "фарс". От Кремъл обясниха, че това не е дефолт, тъй като страната разполага с парите, преведени са и така задълженията към инвеститорите са изпълнени. 

 

Тези твърдения за дефолт са абсолютно неоправдани в случая, тъй като още през май беше извършено необходимото плащане и фактът, че Euroclear задържа тези пари и не ги е превел към получателите, вече не е наш проблем. Т.е. няма основание да наричаме тази ситуация дефолт.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл

Сумата не може да бъде изплатена заради наложените санкции от Запада. 

 

Русия казва, че е предоставила парите на разплащателните банки, но те не са изпратени и изглежда, банките са се съобразили с международните санкции и са задържали плащането.

Крис Уийфър, икономически анализатор

Плащанията по тези 2 еврооблигации бяха последните на Москва преди президентът Владимир Путин да разпореди обслужването на външния дълг да се извършва само в рубли. От “Мудис” обясниха, че указът на Путин също ще бъде разглеждан като неизпълнение, тъй като договорните условия по тези облигации не позволяват плащания в рубли, а само в т.нар. твърда валута - като щатски долар, евро, паунд стерлинги или швейцарски франк. 


Това е първият дефолт на Русия по външния ѝ дълг от - повече от век - от времето на болшевишката революция. Това не означава, че Москва е изпаднала във фалит, руската хазна е пълна благодарение на високите цени на енергоносителите, но западните санкции направиха плащанията на дълговете практически невъзможни.