Икономика

Защо Threads, отговорът на Twitter в Meta, не е допуснат в ЕС?

От Euronews България Euronews България
Meta Twitter Rival AP Снимка: АП.

Новото приложение на Meta е регистрирано в САЩ и Обединеното кралство, но все още не може да се предвиди дата за стартиране в ЕС, тъй като компанията се притеснява от правилата за защита на личните данни в блока.

Threads, което се очаква да се превърне в съперник номер едно на изпитващия затруднения Twitter под ръководството на Елон Мъск, най-накрая е тук. Тоест, ако под "тук" имате предвид почти навсякъде извън Европейския съюз.

Threads, приложение за текстови разговори, което в момента е свързано с Instagram, дебютира в съществуващата платформа на социалната медия късно в сряда, като привлече над 10 милиона потребители през първите няколко часа на работа в САЩ и Великобритания.

Но жителите на ЕС бяха изключени от колективната шумотевица, тъй като Meta работи върху това как новото приложение да отговаря на регулаторните стандарти на блока.

 

Защо „Мета“ не е включена в списъка на страните от ЕС?

Threads все още не работи в ЕС - и може би никога няма да работи, тъй като блокът има по-строги правила за защита на личните данни от повечето други страни, а това създаде на „Мета“ няколко главоболия, с които да се справи през последните години.

Но не ЕС е блокирал пускането на приложението, а по-скоро Meta е предпазлива.

Източници, близки до Meta, заявиха, че компанията не предлага приложението в държавите членки на съюза, защото не е сигурна за изискванията, определени от Закона за цифровите пазари - новите правила на ЕС за конкуренцията, които регулират начина, по който големите онлайн платформи използват пазарната си мощ.

В момента Европейската комисия обсъжда регламентите с компании като Meta и се очаква да предложи повече насоки през септември.

Но дори и тогава не е ясно дали Threads ще спазва строгите изисквания на ЕС за поверителност. Технологичните журналисти определят приложението като "кошмар за неприкосновеността на личния живот", тъй като, въпреки че е самостоятелно приложение, то внася лични данни от Instagram.

В американската му версия потребителите на Threads са информирани, че то ще събира широк спектър от техни данни, включително здравна и финансова информация, история на сърфиране, местоположение, покупки, контакти, история на търсене и чувствителна информация.

Рекламна информация също ще се събира от Instagram.

В ЕС този вид комуникация между платформите на социалните медии е забранена. По-рано на Meta беше забранено да стартира рекламни услуги в Whatsapp, които използват данни от Facebook или Instagram, а същото няма да важи и за Threads.

Не е ясно дали Threads ще се адаптира към пазара на ЕС или изобщо ще стартира на континента.

През януари Meta беше глобена с над 377 млн. евро за липса на валидно правно основание съгласно Общия регламент за защита на данните (GDPR) на ЕС за пускане на поведенчески реклами във Facebook и Instagram.

По-рано тази седмица висшият съд на ЕС гласува в полза на германския орган за борба с картелите, който твърдеше, че може да вземе предвид въпросите, свързани с неприкосновеността на личния живот, при разглеждането на всяко антитръстово дело - което нанесе още един удар на Meta.

 

Какво прави Threads?

Съобщава се, че по приложението се работи от януари, но то не би могло да бъде пуснато в по-подходящ момент за успеха на Threads.

Twitter, който преживя множество противоречиви промени, откакто Мъск пое компанията миналата година, наскоро се сблъска с поредния отпор, след като ограничи броя на туитовете, които отписаните потребители могат да видят за един ден.

Следователно Threads се появява на сцената в момент, когато много потребители на Twitter може би търсят алтернативи. Приложението позволява на потребителите да публикуват текст, видеоклипове и снимки и - за разлика от Instagram - се фокусира върху разговорите в реално време.

Потребителите на Threads могат да публикуват кратки постове с дължина до 500 знака - повече от 280 знака в Twitter - и да включват връзки и видеоклипове с дължина до 5 минути. Тъй като е свързана с други платформи на социалните медии Meta, публикация в Threads може лесно да бъде споделена и в Instagram или Facebook.

Фийдът на приложението включва публикации от акаунти, които потребителите следват, както и препоръки за нови открития, без да има възможност да се вижда само съдържанието на акаунти, които потребителите следват.

Приложението е безплатно и, подобно на други приложения на Meta, се финансира от реклами.

 

Автор: Джулия Карбонаро, Euronews.