Политика

Политолог: Колкото по-малко съществува тази коалиция, толкова по-добре за България

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Не мисля, че има губещи и печеливши от идването на Зеленски у нас. Според мен поводът да има правителство е Украйна, не България. Това са насоките на новия американски посланик.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria политологът доц. Мария Пиргова.

Противоречията са много. Даваме оръжия за Украйна от първия ден, хубаво е, че имаме президент, който има по-различна позиция. България има възможност да е все пак по-близо до Турция, Гърция, страни, които се държат по-различно от Западна Европа, защото ние не сме Западна Европа. Тоест, ние за момента правим възможната политика.

Не съм съгласен с това. Вярно е, че външните фактори повлияха на съставянето на това правителство, но това не беше основното нещо. Идването на Зеленски беше голямо нещо за "сглобката", както я наричат. Брюксел и Вашингтон приветстват това, но по-хубавото е, че България показа солидарност с жертвата на видима агресия, която не се знае кога ще завърши, отговори колегата й доц. Иво Инджов.

 

Това, че България е имала възможности за други геополитически избори са измислици. България е в ЕС и НАТО. Аз не виждам какво като претенция могат да имат хората към нашите политици. Аз не приветствам президента и неговата политика, но той се държа добре през тези месеци в управление на служебните правителства.

доц. Мария Пиргова - политолог

Русия е опасна за нас след тази близост и е добра да имаме добри отношения с Русия и след войната. Според мен войната няма да свърши скоро заради корпоративни интереси. Няма да е заради децата, които отидоха в Крим, за да се спасят с родителите си. Светът преди това беше еднополюсен, САЩ искаха да владеят целия свят.

Може и да се стигне до ротация на премиерите на това правителство. Борисов се чувства добре в него. България се отказа да бъде правова и демократична държава. Сега ще гледаме действие между корпоративните интереси на ПП/ДБ и запазването на парите на мутрите и хората около ГЕРБ. За българите това не означава нищо добро. За медицина ще се дават повече пари, но не за гражданите. Цените и инфлацията ще останат същите, смята доц. Пиргова.

Според мен България трябва да търси начини да развива енергетиката си и, ако може да се раздели с руските реактори, да го направи, каза още доц Инджов.

 

Когато се противопоставят аргументите на Радев и Зеленски – те запазиха добрия тон в крайна сметка. Видно беше обаче, че слабата страна в аргументацията на президента Радев е, че той не казва как ще се случи този мир след като 1/5 от страната е окупирана, а електрическите централи голяма част от тях също са окупирани.

доц. Иво Инджов - политолог

Що се отнася до казаното от Калоян Методиев в него има истина, но там има и лична обида от отношенията си с Радев, но ситуацията беше такава, че Конституцията го овласти той да бъде патрон на служебното правителство.

Изпира се имиджът на Борисов и на Пеевски заради принципния компромис, който ПП/ДБ направиха с тази негласна коалиция, която вече е нещо като нова тройна коалиция, която колкото по-малко съществува – по-добре за България. Въпросът е каква е алтернативата, каза още доц. Иво Инджов.

Вижте целия разговор във видеото.