Добро Утро, Европа

Електронните направления: Ясно ли е как ще се приемат пациентите с тях?

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

От 1 август се въвежда електронната хоспитализация. Това означава че при постъпване в болница - джипито или специалист ще издава електронно направление за прием в лечебно заведение. 

Готови ли са обаче болниците за стъпката? Потърсихме за коментар директори на някои от големите столични болници - но те отказаха. Затова сега поглеждаме към частния сектор - на пряката ни линия е д-р Вергиния Цанова, която включваме от Бургас, тя е член на УС на частните болници и управител на такава в морския град. 

 

На този етап ние все още нямаме никаква яснота по въвеждане на такава система. По отношение на електронното здравеопазване – всички, с които съм разговаряла, са „за“ и в това няма никакво разминаване със становището на Министерство на здравеопазването или на НЗОК. Ние нямаме абсолютно нищо – нито указания, нито знаем как ще работи системата. И обикновено когато се въвеждат такива системи, 3 до 4 дни преди крайния срок на въвеждане, болничните специалисти по информационни технологии ни запознават с действието на системата.

Д-р Вергиния Цанова, член на УС на частните болници

Цялото интервю вижте във видеото.