Политика

Политолози: Изглежда за Гешев Пеевски е по-страшен от Борисов

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

От посланията на Иван Гешев изглежда, че за него по-силен в държавата е Делян Пеевски, отколкото Бойко Борисов. Такъв извод направи политологът проф. Анна Кръстева покрай учредяването на сдружение „Справедливост за България“. А според колегата ѝ Цветанка Андреева бившият главен прокурор е вдъхновен от италианската операция „Чисти ръце“, като идеологията му е изградена на играта „анти статукво“.

 

Ето какво още казаха те:

Цветанка Андреева:

Ако искат да участват като сериозна политическа партия, от „Справедливост за България“ трябва да се включат в местните избори. Те нямат друг вариант, защото биха потънали, ако чакат следващи парламентарни избори.

Има няколко въпроса около тази амбиция на Иван Гешев да се превърне в лидер на политическа партия. Първо, неговата идеология явно е изградена на играта „анти статукво“. Но точно тази идеология беше изчерпана и породи кризата, на която станахме свидетели.

Той играе срещу всички политически партии. Според мен, е вдъхновен от операция „Чисти ръце“ в Италия, която разбива целия партиен модел. Това е свръх амбициозно и донякъде деградивно.

Заявява се като политик консерватор, говори като политик консерватор, но доколкото разбираме, ще разчита на някакъв радикален и националистичен вот. Модерният национализъм би отивал на един консервативен политик, но радикализмът, който той ни предлага – тази ниша е заета вече от „Възраждане“. Така че, въпросите са много.

 

проф. Анна Кръстева:

Наблюдаваме залеза на един неслучил се главен прокурор. Ясно е, че няма голяма самостоятелна електорална база. Посланието бе, че тази формация ще търси подкрепа – ще се види като център на някакво обединение. Защото е ясно, че няма достатъчно собствена сила – по редица причини.

От гледна точка на политическа философия, нямаше нищо ново. Но от гледна точка на реална политика, имаше една огромна новина: че много по-силен в държавата е Делян Пеевски, и вече по-слаб в очите на Гешев е Бойко Борисов. Атаката срещу Борисов е много мощна, докато няма и най-слаб опит за критика срещу Пеевски.

 

Целия разговор вижте във видеото.