Политика

Политолог: Радев смени юмрука с диалог спрямо опозицията

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Диалогът между президента и партиите от управляващата коалиция ПП и БСП вероятно е скъсан и от двете страни, което по никакъв начин не им помага. От този скъсан диалог опозицията доволно потрива ръце.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria юристът и студент по политология Лидия Даскалова.

Според нея нещата са започнали да се влошават от момента, в който е било свалено доверието от министъра на отбраната Стефан Янев.

Месеци наред не наблюдаваме дебат на ниво ценности, принципи, политически предложения, а една компроматна война между партиите и принизяване на диалога. И затова вече не говорим за парламентарна, а за политическа криза, защото нивото на нашата политика е много ниско в момента. Има възход на популистките послания. По този начин си очерняме облика и пред Европа и света, каза Даскалова.

Президентът Радев много промени тона спрямо досегашната опозиция, юмрукът се замени от диалог. Това е един голям въпрос на политическата сцена и вероятно става въпрос за нещо, което се случва зад кулисите. Не виждам потенциал за съюз между Радев, ГЕРБ и ДПС, нито една от трите страни не би си го позволила, каза още Даскалова.

Тя също така не вижда начин да се сформира нов кабинет в това Народно събрание, а вървим към предсрочни избори. А поведението на ИТН, които изразиха склонност за преговори с ПП без лидерите Кирил Петков и Асен Василев, политологът определи като биполярно.