Европа

Блокираха сметките на идеолога на Брекзит Найджъл Фарадж

От Euronews България Euronews България
Britain News Channel 21198603617785 Лидерът на националистическата Британска партия за независимост и идеолог на Брекзит Найджъл Фараж. Снимка: АР

Банковите сметки на лидера на националистическата Британска партия за независимост и идеолог на Брекзит Найджъл Фараж са блокирани.

Това съобщи самият той в интервю за GB News.

По думите му, статуквото се опитва да го "принуди да напусне Обединеното кралство", като закрие банковите му сметки. Той разказва, че ползва една и съща банкова група от 1980 г., която наскоро му съобщила, че закрива сметката му, без да даде обяснения защо. След това Фарадж опитал да си открие нова сметка в седем други банки, но получил отказ.

"Това е сериозно политическо преследване", написа той в Twitter.

По думите на Фарадж "единственото обяснение, за което се сещам", е твърдението на депутата от лейбъристката партия сър Крис Брайънт от миналата година, че Фараж е "получил 548 573 паунда от Russia Today само през 2018 г.: Това е от руската държава". По този начин Брайънт, който е председател на Комисията по стандартите на общините, посочи Фараж като човек, на когото трябва да бъдат наложени санкции във връзка с нахлуването на Русия в Украйна.

Според Daily mail обаче търдението на Брайънт не е истина, тъй като това число е всичко, което сметките на медийното бизнес шоу на Фараж са спечелили от цялата година, която включва високоплатени редовни изяви за LBC и американската Fox News. През 2018 г. Фараж не е правил никакви изяви за Russia Today, а през 2017 г. е спечелил от тях само няколко хиляди паунда.

По този повод говорителят на правителството съобщи, че банките в Обединеното кралство не трябва да закриват сметки на физически лица по политически причини. "Премиерът е обезпокоен от някои от съобщенията. Свободата на словото в рамките на закона и легитимното изразяване на различни възгледи е важна част от британската свобода", каза говорителят на Риши Сунак.