Общество

Тежък туристически трафик блокира границите на Дунав мост, Калотина и Кулата

От Euronews България Euronews България

Блокади на българските граници във всички краища на страната. Интензивният туристически поток и обичайният за лятото засилен трафик от Западна Европа към Турция доведоха до дълги опашки на Дунав Мост, Калотина и други ГКПП.

При Русе километрични колони от автомобили чакаха с часове  преминаването от румънска  към българска страна. Шофьори сигнализираха, че има задръствания и на самия мост, което е опасно за съоръжението. Причината - хиляди румънци тръгнали на път към българското Черноморие и гръцките курорти.

Струпването на автомобили наложи за няколко часа да бъде спрян товарният трафик и да се пропускат само леки коли и автобуси с туристи. Облекчен бе граничният контрол, а екипи на полицията проверяваха документите на място до автомобилите, за да не се губи време в чакане по гишетата. Въпреки това преминаването през Дунав мост отнемаше поне по един час.

Най-малко два пък бяха необходими за преминаването на сръбско-българската граница при ГКПП Градина/Калотина. Там, както всяко лято, натоварването през летните месеци е неимоверно високо заради пристигащите от Западна Европа към Турция т. нар. гастарбайтери, чийто път минава през България, съобщи БГНЕС.

Тази сутрин опашката за влизане в България от автомобили, автобуси и тирове е над 2 км, съобщиха от Сръбския автомобилен съюз.

След тежък трафик през уикенда с опашки на Кулата започна и работната седмица. Хората чакаха по автомобилите с часове. Големи тапи се образуват на места и по магистралата след Сандански. Полицията призова да се ползват и други входно-изходни пунктове.