Свят

Най-малко 18 жертви след руския удар срещу търговски център в Киев

От Euronews България Euronews България

Най-малко 18 души са загинали, а 59 са ранени след руския ракетен удар срещу търговски център в украинския град Кременчук. Украинският президент Володимир Зеленски определи удара като терористичен акт. Лидерите на Г-7 го осъдиха като военно престъпление. По искане на Украйна, Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание. 

Продължава търсенето на оцелели след руския ракетен удар срещу търговски център в украинския град Кременчук. Смята се, че по време на атаката в него е имало около 1000 души. 

"Прибирах се вкъщи и тъкмо бях стигнала до мола, когато избухна експлозия. Прозорците се счупиха, аз паднах. След около 10-15 минути имаше нова експлозия. Разбрах, че трябва да бягам. Избягах оттам с всичка сила. Беше ужасно." Катерина Ромашина, оцеляла

В редовното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски обяви руския удар за "терористичен акт". И уточни, че е призовал Съединените американски щати да признаят Русия за спонсор на терористични действия.

Руската държава стана най-голямата терористична организация в света. И това е факт. Това трябва да е юридически факт. Светът трябва да знае, че купуването или транспортирането на руски петрол, връзките с руските банки, плащането на данъци и мита на руската държава означава спонсориране на терористи. Володимир Зеленски, президент на Украйна

Лидерите от Г-7 обявиха, че "безразборните атаки срещу цивилни са военно престъпление".

От ООН осъдиха нападението. По искане на Украйна Съветът за сигурност на организацията свиква спешно заседание заради руския удар.

А заместник-посланикът на Русия в ООН обяви в профила си в Twitter, че Украйна сама е организирала атаката, за да привлече внимание преди срещата на върха на НАТО.