Политика

Президентът сложи край на консултациите с "Възраждане", ПП и БСП ги пропускат

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Тук съм да благодаря за това, че сте бърз в действията си според Конституцията, защото тя ви дава да преценявате сам сроковете в нея, а вие сте явно загрижен за политическата криза в страната. С тези думи лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов се обърна към президента Румен Радев по време на консултациите за съставяне на правителство.

 

Нашето виждане е, че основният и най-бърз начин за преодоляване на политическата криза, която е предизвикана от действията и бездействията на досегашния кабинет, са предсрочните избори. Колкото по-скоро, толкова по-добре. Затова насрочването на тези консултации в рамките на буквално деня след свалянето на правителството, са ясен знак, че оценявате сериозността на ситуацията и нямате намерение да пилеете повече време на България.

Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“

Ние считаме същото – че излизането от тази криза на доверие, която се съчетава и с тежката икономическа и инфлационна криза, и за връщането поне отчасти на доверието на българските граждани към политическия елит, са нови избори, каза още той.
Този парламент е напълно изчерпан. Не бихме могли да говорим с която и да е политическа сила, особено след гласуването на казуса РСМ миналата седмица, където се очертаха не червени линии, а буквално камиони. Провеждането на предсрочни избори е като референдум за бъдещето на България оттук насетне – за и против еврото, за и против членството в НАТО, за и против санкциите срещу Русия, за и против американските бази в България, за и против досегашният статут на България в ЕС като член, който трябва да бъде предоговорен, защото не е изгоден за българския национален интерес. Защото обществените нагласи не са като преди 6-7 месеца, ситуацията е динамична не само у нас, но и по света. Нека за пореден път отидем на изпит за доверие. Колкото по-бързо са предсрочните избори, толкова по-добре, допълни Костадинов.
Държавният глава се обърна към представители на "Възраждане", че съставянето на правителство в рамките на този парламент е "трудна и амбициозна задача, защото тя се извършва във време на каскада от кризи. Тази задача изисква усилия от политическите партии в парламента и народните представители за търсене на ново управленско мнозинство. Изисква усилия за прокарване на важни закони, за да може да се осъществи Планът за възстановяване и устойчивост."

 

Доверието и решаването на проблемите може да стане от тези политически сили, които всъщност носят доверието на гражданите. Много е важно управлението на една съвременна европейска държава да може да се базира както на нови идеи, така и на политически опит. Изисква всяка политическа сила да отстоява своите виждания за България.

Румен Радев

"Вашата партия е характерна с ярките и категорични позиции по редица обществени проблеми и затова е важно за обществото да знае политическата ви оценка, дали това НС има потенциал да създаде ново управленско мнозинство. Как вие виждате за успешна формула за излизане от политическата криза и виждате ли от заявените позиции за ваше участие в тези процеси? Какво мислите за предстоящо участие в коалиция, защото това показва практиката - необходима е ясна политическа култура за работа във формат на коалиция, без която България няма как да излезе от настоящата политическа криза", коментира Радев.
Президентът обяви край на консултациите с парламентарно представените партии. Това автоматично оставя ПП и БСП, които вчера пропуснаха реда си, без консултации.