Добро Утро, Европа

Политолог и социолог: Политическата криза сега започва

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Общата причина ПП и БСП да не отидат вчера на консултациите при президента е времето, в което те бяха насрочени, но според мен двете партии имат и малко различни причини.

Това коментира пред Euronews Bulgaria политологът д-р Теодора Йовчева.

В сайта на БСП видях, че от 22 души в техния изпълнителен орган, само 5 са народни представители. От тях пък само трима са членове на бюджетна комисия. Тоест аргументът, че има бюджетна комисия не издържа, защото остават 19 представители на този орган, които биха могли да отидат при президента. Според мен причините са в лично отношение – пренасяне на личното отношение към президента Радев, върху институционалните отношения. При ПП виждам подобен, но леко по-различен процес. ПП за разлика от БСП не са добре структурирана партия. Тя се формира сега и в такава ситуация няма ясно разпределение на органите. Така че освен отношението към президента Радев, тук има и технически въпрос, коментира докторът по политология.

Управляващите партии се опитват да печелят време, за да продължат при закрити врати преговорите си за съставяне на някакво мнозинство в този парламент. С подобни процедурни хитрини тласкат във времето евентуалните преговори и евентуалното връчване на мандат, пък коментира социологът Юри Асланов. Мнозина смятат, че това е пикът на кризата, а аз смятам, че това е началото. Предстоящите неизбежни предсрочни избори не са отговор на кризата, а по-скоро въпрос. Те няма да дадат решение на проблема с нестабилните мнозинства. Няма да преодолеят и дълбоката криза, в която се намира партийната система в България. Това поражда въпросът дали конституционният модел на управление не е изчерпан и трябва да мислим за нещо различно, каза Асланов.

Д-р Йовчева също каза, че не вижда обозрим край на политическата криза.