Общество

Богомил Николов: Намаляват грамажа, за да не вдигат цените

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Всяка криза води до по-лошо състояние на пазара. В частност на сегашната криза с висока инфлация, покупателната способност на потребителите спада. Естествено търговците и производителите търсят начин да реагират. Това става в три посоки – влошаване на качеството, вдигане на цените или намаляване на грамажа, за да не се вдигат цените, т. нар. шринкфлация.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“.

Той даде пример с автомивките на самообслужване – слагате левче и получавате някакво време, в което водата тече. Масово сега автомивките намаляват това време. Ако преди с 5 жетона сте си измивали колата, сега трябва да го направите със 7. По ресторантите също – една салата може да се намали като грамаж или да се намали по-скъпата съставка в нея за сметка на по-евтина.

Ясно е, че инлфацията е тук, но въпросът е всичко да става честно и открито на пазара, а не чрез различни видове шмекерии, каза Николов. Ситуацията е такава, че заради инфлацията много хора ще посегнат към фалшиви продукти. Според скорошно изследване на Европейската агенция за защита на интелектуалната собственост, около една трета от младите европейци купуват ментета абсолютно съзнателно заради по-ниската цена. Голяма част от тях не си дават сметка какъв риск поемат, защото е печално известно от статистиката, че при фалшивите продукти имаме силно завишена опасност за увреждане на здравето и живота. Най-големите заплахи са фалшивият алкохол, фалшивите лекарства, козметика и електроуреди, допълни Николов.

 

От вчера имаме хубава новина. ЕС прие директива за колективните искове. Българският закон, прилагащ директивата трябва да влезе в сила от следващия юни. Това два възможност на организации като нашата или Комисията за защита на потребителите да завежда много по-ефективно колективни искове. Процедурата предвижда като заведем даден иск, той да бъде огласен и да се присъединят всички заинтересовани. Така събира на едно място евентуалните стотици дела на различни хора, вместо всеки сам да се мъчи и всеки трябва да даде по 20-30 лв. например.

Богомил Николов

В момента големият проблем е, че ако човек заведе дело срещу дадена компания, той трябва да поеме всички разходи, което е непостижимо за повечето хора. Директивата дава възможност всяка организация да заведе дело във всяка една държава-членка, допълни още Николов.