Свят

Космически следи: Изследване проучва влиянието на гравитационните вълни

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Според ново изследване пространствено-времевия континуум се изкривява от огромни гравитационни вълни, които преминават през цялата Вселена. Учените смятат, че вълните се генерират при сливането на галактики и огромни черни дупки. Сега астрономите са открили признаци на свръхбавни гравитационни вълни, които изкривяват пространствено-времевия континуум, докато преминават през Вселената. Изследователи от екип, наречен NANOGrav изучават този феномен.

 

Събираме данни от 15 години и сега открихме доказателства за наличието на гравитационен вълнови фон. Гравитационните вълни са пулсации в тъканта на пространството и времето, които се движат със скоростта на светлината и могат да се дължат на някои от най-силните процеси във Вселената, като сливането на свръхмасивни черни дупки.

д-р Киара Мингарели, доцент по физика, Йейлски университет

По същото време други екипи на търсачи на гравитационни вълни по света също публикуваха документи, включително в Европа, Индия, Китай и Австралия. В китайската CPTA астрономите са събрали 2 петабайта данни за три години и половина в периода от април 2019 г. до октомври 2022 г.

Това наблюдение е окуражаващо, тъй като предоставя ключови доказателства за съществуването на стохастичен фон на гравитационните вълни. Колко голямо е смущението в пространство-времето? В мащаба на разстоянието от един километър смущението е само 1% от размера на водороден атом. В мащаба на времето от 10 милиона години това смущение е около една секунда. Така че то е с много малка амплитуда.

Ли Кецзя, изследовател от Националната астрономическа обсерватория на Китай

FAST, наричан "Очите на небето", е най-големият радиотелескоп в света, разположен в планинската провинция Гуейджоу в Югозападен Китай. Гаргантюанската чиния е съставена от 4 440 отразяващи панела, които могат да се накланят и насочват към различни космически цели. Тя е инсталирана в зона на радиомълчание в радиус от 5 километра, което осигурява висока чувствителност на FAST. През 2017 г. трима американски астрофизици получиха Нобелова награда за физика за откриването на гравитационните вълни - явление, което Алберт Айнщайн е предсказал преди век в своята обща теория на относителността.