Общество

Родителите на едва 1048 деца, които не са приети в детска градина, получават компенсация

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Над 9 хиляди деца от Столична община остават без място в държавна или общинска детска градина и ясла. Въпреки това, компенсации получават родителите на едва 1048. Според Диян Стаматов, който освен директор на училище, е и общински съветник, не става дума за нелоялна практика, а напротив, има законово основание за това.

За обезщетени могат да кандидатстват само родители на деца, които не са приети, отказали са да бъдат записани в равностойно на дадената детска градина или място, подали са документи в сроковете, които Столична община е регламентирала и техните деца посещават лицензирани частни детски градини или ясли. Всички останали, които не отговарят на тези условия, няма как да получат финансова помощ. Именно затова тази година в София са около хиляда децата в яслите и около хиляда за детските градини, които отговарят на тези условия да посещават лицензирани частни детски градини или лицензирани ясли. Всички останали, за съжаление тези условия не са регламентирани все още в законодателството и няма как да получат тази месечна подкрепа от 413 лева.

Диян Стаматов – общински съветник от ГЕРБ

Тригодишната дъщеря на Милко Павлов не е приета в общинска градина, поради липсата на места, затова детето посещава частна. Тяхното семейство е едно от тези, които покриват условията за компенсация.

Ние така или иначе се възползваме през последните шест месеца, тъй като ние сме в такъв квартал в община Лозенец и местата са доста ограничени. Реално не ни приемат вече трето или четвърто класиране и до момента се възползваме. Всеки месец подаваме документи кандидатстваме. Изисква седокумент, удостоверяващ че детето посещава градина, договор и платежно. Одобряват ни за момента и компенсацията, която получаваме, покрива горе долу половината такса в градината.

Милко Павлов

Общата сума за компенсации, отпусната от правителството е 853 305 лева. Освен на територията на Столична община, средства ще получат и родителите на шест деца в община Пловдив и едно от община „Родопи“.

На този етап кооперативите все още не са добре признати в нашето законодателство. Може би трябва да мине още малко време, за да се случи и това, казва Диян Стаматов. Когато става въпрос за обезщетение, независимо какво е то, трябва документ. Този документ трябва да отговаря на определени законови условия, които са регламентирани в момента. Въпреки че броя на хората, които не получават обезщетения, остава много по-голям, всички те трябва да запишат своите деца в такива частни детски градини, които да им издават подобен документ, който да е финансово оправдан, в противен случай няма как да получат това компенсиране, допълва той. 

Людмила Шотарова е директор на частно детско заведение в София. Въпреки таксата, родителите записват децата си, докато чакат те все пак да бъдат приети в общинска или държавна градина.

Нашите родители биха се възползвали от тази компенсация, даже някои от тях я получават, тъй като градината ни е лицензирана към МОН и реда по който се случват нещата, те имат пълнят пакет документи, с които могат да кандидатстват и да получат тази компенсация. Тя не е никак малка, може да покрие половината от таксата. Изпращат се към семействата тези средства. От нас се изисква само финансовия документ, с който удостоверяваме че таксата е заплатена. С копие от договора, който сме сключили с родителите за предлаганата от нас образователна услуга. През нас не преминават средства.

Людмила Шотарова – директор на частна детска градина „София“

Строителството на нови детски градини в столицата продължава, като до края на тази година трябва да бъдат отворени около 17 яслени и детски групи. Въпреки това недостигът на места все още не може да се компенсира.