Европа

Руски ракети удариха пълен с хора търговски център в Кременчук

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Руските войски са ударили с поне две ракети търговски център в Кременчук, Полтавска област, в който е имало над хиляда души, твърдят украинските власти.
Към момента няма официални данни за броя на загиналите и ранените при удара, предава Euronews.
"Търговският център гори, пожарникарите се опитват да потушат пожара, броят на жертвите е невъзможно да си представим", заяви президентът Володимир Зеленски в акаунта си в Telegram. По думите му, вътре е имало над 1000 души.
Кадри и снимки от мястото на инцидента показват, че целият търговски център е обхванат от пожар, а екипи на спешна помощ и минувачи се опитват да помогнат на пострадалите.


Russia Ukraine 22178590377902 Снимка: АР

Михайло Подоляк, съветник на Зеленски, заяви в "Туитър", че руските войски "умишлено са ударили търговския център ... само защото искат да убиват", наричайки Русия "терористична държава".

Заместник-ръководителят на кабинета на президента Зеленски Кирило Тимошенко съобщи за двама убити и добави, че броят на установените ранени е 20, от които 9 са в тежко състояние.

Според кмета на Кременчук Виталий Малецки ракетната атака срещу мола е нападение срещу цивилното население, защото обектът няма никаква връзка с военните. "Ракетният удар по Кременчук и върху пренаселено място, което е 100 процента без значение за военните действия. Има загинали и ранени. Рашисти, горете в ада. Заедно с всички съответни служби съм на мястото на трагедията", написа в страницата си във "Фейсбук" Малецки.

Властите в Кременчук са създали незабавно кризисен щаб на територията на хотел "Днипровска зора". Кметът се обърна към всички, чиито близки, приятели или познати са се намирали в понеделник следобед в "Амстор" и нямат връзка с тях, да се свържат с щаба в хотел "Днипровска зора".