Свят

Бизнесът с Китай във фокуса на лидерската среща на „Летния Давос“

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Китайският премиер призова за по-задълбочено икономическо сътрудничество в началото на събитие, организирано от Световния икономически форум. Срещата на глобалните лидери е с фокус върху Пекин. Ли Цян използва момента, за да отправи критики към Запада за икономическите отношения с Китай.

Опитите за политизиране на икономиките разделят света според китайския премиер, който откри годишната среща на глобалните лидери, позната като "Летния Давос". Ли Цян критикува стратегията на Европа и САЩ за икономическите отношения с Пекин и призова за подкрепа на глобализацията.

 

Днес някои хора на Запад разпространяват концепцията за т.нар. по-малко доверие и намаляване на риска спрямо Китай. Вярвам, че до известна степен тези изявления са грешни.

Ли Цян, премиер на Китай

Годишната среща в китайския град Тиендзин е организирана от Световния икономически форум и се фокусира върху мястото на Китай на глобалната сцена. В началото на събитието премиерът допълни, че Пекин ще постигне заложената цел за годишния растеж на икономиката.

 

Тенденцията на икономическо възстановяване на Китай е доста очевидна. Вече обявихме темп на икономически растеж от 4,5% през първото тримесечие, очаква се второто тримесечие да бъде по-добро. Очакваме да постигнем темпа на икономически растеж от около 5%, заложен в началото на годината.

Ли Цян, премиер на Китай

Междувременно рейтинговата агенция S&P (Standard & Poor's) понижи прогнозите си за растежа на икономиката на Китай тази година. Като основна причина за това беше посочено бавното възстановяване на страната от COVID пандемията. От агенцията посочват, че азиатската държава ще се стабилизира с неравномерни темпове.