Бизнес и технологии

Икономист: Членството в ЕС „дърпа“ страната нагоре, липсват нови идеи за политики

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Това, което дърпа страната, е точно членството в ЕС. Икономиката върви добре, но липсват каквито и да е нови идеи за политики и конкретни проекти, които да рестартират по-бързото развитие – както на икономиката, така и на доходите, да има новостартиращи фирми и т.н.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Руслан Стефанов, икономист и програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията. Проучване на Института за развитие на управлението в Швейцария и Центъра за изследване на демокрацията сочи, че българската икономика е една от най-неконкурентоспособните в Европа.

 

Ето какво още сподели той:

Огромният проблем в България е, че след кризата от 2008 г., тя на практика не успя да възстанови своята конкурентоспособност. Не намерихме правилния път, така че да успеем  да се придвижим напред по стълбицата. България винаги е била от по-изоставащите страни в това отношение, но вече над 10 години непрекъснато отстъпва назад.

Това, което виждам като изоставане от Румъния, се базира на предходни наши изследвания – ние от 2006 г. следим тази обща конкурентоспособност.

Последните две години България използва едни 20 милиарда лева в бюджета си, които натрупа през разходната си част, но реално те бяха използвани само за потребление. Не бяха използвани за реализация на нови политики.

Първата очевидна липса в България са т. нар. политики за научна и иновационна инфраструктура. България изостава по всичките фундаменти на инфраструктурата. Като видим профила на България по конкурентоспособност, ще видим, че икономиката се държи сравнително добре, но реално има отстъпление по всички видове инфраструктура – основна, иновационна, технологична, научна…

 

Цялото интервю вижте във видеото.