Общество

10 експлозии на военни складове за последните 11 г. у нас

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

За последните 30 години са регистрирани над 500 експлозии в складове за боеприпаси в целия свят. Това сочи проучване на Института за наблюдение на лекото стрелково оръжие в Женева. От 2011-та година досега у нас има регистрирани 10 взрива. Конкретни обвинения към днешна дата няма.

Но най-запомнящият се за столичани бе взривът във военните складове в Челопечене, които избухнаха рано сутринта на 3 юли 2008 г. Тогава там литнаха във въздуха над 2500 тона класически боеприпаси и около 20 тона тротил. Общо около 50 бяха взривовете, като първите 4 се усетиха и в столицата като земетресение от 3.2 по скалата на Рихтер. От експлозията пострадаха стотици имоти от околните села. Градският транспорт на София бе мобилизиран, за да евакуира жителите от пострадалите райони. Осколки от взривените боеприпаси бяха намерени дори на столичното летище. Цяло чудо бе, че взрив с такъв мащаб се размина без жертви. След 13 години влачене из съдебните инстанции делото за взрива във военните складове в софийското село Челопечене приключи през 2021 г., но без да се намерят виновни. Върховният касационен съд изцяло оправда началника на базата за утилизация по онова време Мирослав Мирчев, някогашния зам.-командир на бригада "Логистика" Димитър Петров и бившия зам.-началник на генщаба Румен Цонков. И тримата бяха обвинени от прокуратурата за това, че не са изпълнили задълженията си по служба и не са организирали правилното съхранение на боеприпасите, което е довело до взрива.

На 12 ноември 2011 година в с. Ловнидол избухва пожар. Там са били складирани 3000 далекобойни снаряда. Прокуратурата твърди, че те са били предназначени за износ за Грузия, но собственикът отрича. Държавното обвинение казва още, че само на 150 м от взривената сграда е открито руско взривно устройство. 

Следващият взрив е едва 6 месеца по-късно край село Стралджа. Няколко военни склада са изравнени със земята след огромна експлозия. Трима души загиват, а стоката е била на стойност $28 млн. Обвинен за взрива няма.

През 2014 година следват 4 експлозии в оръжейни складове и заводи - в Горни Лом, Казанлък, Мъглиж и Костенец. Тогава отново последваха проверки в складове и предприятия от военния комплекс.

Най-смъртоносен е този в завод „Миджур“ в Горни Лом, където загиват 15 души. Виновни за това Върховният касационен съд също не намери. Невинни са Ивелина Бахчеванова в качеството ú на директор на Дирекция "Международно-контролирана търговия и сигурност" при Министерството на икономиката и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение; Божидар Василев в качеството му на началник на Отдел "Контрол върху общоопасните средства" в Дирекция "Охранителна и пътна полиция"; Валери Митков в качеството му на изпълнителен директор на "Видекс" АД и проектант, изготвил част "Технологична" от инвестиционен технически проект на обекта – завод "Миджур"; Палма Иванова в качеството ú на инспектор "Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност" в завода.

А година по-късно - отново пожар и експлозии в складове на държавна оръжейна компания, които се намират край сопотското село Иганово. Само 3 седмици по-късно следват нови взривове в същия склад. Унищожените снаряди е трябвало да бъдат изпратени на Украйна. Прокуратурата споменава за руска следа по случая чак 6 г. след случая, но обвинения няма. Равносметката на тогавашния главен прокурор Иван Гешев е, че няколко взрива през последните 10 години вероятно са били извършени от офицери от руското военно разузнаване. При всички взривове се наблюдава еднакъв почерк - първо възниква пожар, а след това зарядите са активирани дистанционно. От фирмата на оръжейния търговец Емилия Гебрев "Емко" казаха, че това са неверни факти. 

Предпоследният взрив е от 31 юли 2022 г. в Карнобат отново в база на оръжейна компания на Емилиян Гебрев, който през април 2015 г. беше отровен с неизвестно вещество заедно с други двама български граждани. 

Преди няколко дни, отново в склад на Емилиян Гебрев край Карнобат избухна мощен взрив късно през нощта. Равносметката - 10 експлозии на български складове за военна техника за последните 11 години.