България

Три месеца условно за депутатка, блъснала пешеходка

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Rena Stefanova Депутатката от "Продължаваме Промяната" Рена Стефанова. Снимка: БГНЕС

Присъда от три месеца "условно" с три години изпитателен срок получи депутатката от "Продължаваме Промяната" Рена Стефанова. Тя се е признала за виновна и е сключила споразумение със Софийска градска прокуратура за пътен инцидент, при който е пострадала пешеходка. Стефанова е наказана и с "лишаване от право да управлява моторно превозно средство” за срок от 3 месеца, съобщават от прокуратурата. 
Пътният инцидент стана в деня на откриването на 47-ия парламент – 13 декември. Стефанова прави ляв завой по ул. „Одрин“, на кръстовището с бул. „Тодор Александров“, нарушавайки правилата за движение по пътищата, блъска пешеходка. На пострадалата й е причинена средна телесна повреда. След инцидента Стефанова доброволно се отказа от имунитета си и заяви, че ще понесе отговорност, ако вината ѝ се докаже. 

Съдът счете, че определеното на обвиняемата наказание „лишаване от свобода“ за срок от три месеца, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за срок от три години, и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство” за срок от три месеца, е съответно на обществената опасност на деянието и дееца и е в съответствие със закона и морала. Определението на съда е окончателно.

Съобщение на Софийски градски съд

"По повод "новината" за това, че главният прокурор се е занимал с моята скромна персона и бил искал сваляне на имунитета ми като народен представител, се чувствам длъжна да разясня ситуацията, такава каквато е. Вярно е, че в началото на месец декември при потегляне на ляв завой, движейки се след голям джип, в последния момент забелязах пешеходка, която продължаваше пресичането си. Направих всичко възможно да спра, но за съжаления я закачих с бронята на автомобила си, което доведе до падането й на пътното платно. Веднага отидох при нея и независимо от твърденията й ,че няма оплаквания, настоях да бъде прегледана от лекар и я откарах лично до най-близкото болнично заведение. Междувременно уведомих полицията за инцидента и двете с пострадалата дадохме обяснения.
При прегледа, за съжаление се установи, че е налице спукване на кост, което ще доведе до затрудняване на движенията на пострадалата повече от 30 дни. Такова увреждане според Наказателния кодекс се квалифицира като средна телесна повреда и предполага образуване на досъдебно производство, каквото беше образувано. Оказах пълно съдействие на полицията и разследващите, като очаквах развитието на производството до неговия естествен завършек, какъвто и да е той.
Излишно е да обяснявам, колко много съжалявам за случилото се, но за съжаление то е факт! Излишно е да обяснявам, също така, че ако при разследването се установи мое виновно поведение ще понеса и съответните последици.
Напълно излишно е да занимавам колегите си в Народното събрание с моя имунитет и още утре ще направя необходимото, той на бъде свален, защото считам, че така е редно!", написа в личния си Фейсбук профил Стефанова.