Европа

Анализатор: Гърция винаги е имала добри отношения с България, но сътрудничество сега е още по-важно

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„С връщането на старата система, която е много специфична за Гърция, партията да получи допълнителни проценти,което дава възможност да има повече преднина, дава възможност Мицотакис да направи правителство.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ анализаторът и бивш зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

По неговите думи алтернативата на Мицотакис в лицето на СИРИЗА е показала, че нейните популистки и крайни идеи водят до хаос.

Видя се, че гърците не подкрепят този тип политика, тези леви идеи в бушуваща криза, войната в Украйна…Мицотакис заложи на евроатлантическо управление.

„Много е интересно, че по времето на Мицотакис не само се подписаха договори за втечнен газ, Гърция излезе на картата на информационните технологии, успя да привлече огромни инвестиции. Мицотакис трансформира гръцката икономика и това се вижда от гръцките граждани“, смята Керемедчиев.

„Винаги Гърция е имала добри отношения с България и винаги ни е подкрепяла, но през следващите месеци трябва да има добро сътрудничество, ако България влезе в Шенген, много ще бъдат важни преговорите между Гърция и България. По какъв начин България би сътрудничила по въпроса с бежанците, които се намират там“, коментира още анализаторът.

Според него със сигурност образът на Путин е много силно разклатен след събитията, свързани с похода към Москва на ЧВК "Вагнер". Да се използва посредник между Пригожин и Путин, показва слабост, посочи Керемдчиев.

Пригожин не е в изгнание, не може да кажем, че като отиде в Беларус , е в изгнание. Това, според мен, е отново план първо Пригожин да бъде близо до Лукашенко, ако има нови опити за сваляне на Лукашенко.

„Пригожин никога не би започнал това сам. Винаги е имал подкрепа и в генерали, които са били сваляни заради своите неуспехи в Украйна“, смята Керемедчиев.

„Да превземеш без един изстрел щаба…беше голям шок за руската армия, така че очаквам да претърпят неуспехи, но частични“, каза още той.

„Много зависи от това дали Путин бързо ще уволни Шойгу, което ще доведе до дестабилизация на руската армия. Путин зае страна на армията и Шойгу, но това не означава, че Шойгу ще запази своя пост“, подчерта Керемедчиев.

Целия разговор вижте във видеото.