Общество

В почти всеки дом у нас има хладилник и пералня, сочи преброяването на НСИ

От Euronews България Euronews България
Prebroyavane BGNES Снимка: БГНЕС

11.5 на сто от обитаваните жилища у нас нямат вътрешна тоалетна, 6.9% нямат баня вкъщи. Без източник на вода са едва 0.2% от жилищата в градовете и 0.7% сградите в селата. Това сочат публикуваните данни на НСИ по повод жилищните условия и качеството на живот в България, а информацията е събрана при националното преброяване през есента на 2012 г.

Вътрешна тоалетна имат 88.5% от обитаваните жилища, в сградата, но извън жилището - 3.0%, извън сградата - 7.9%, а 0.7% изобщо нямат тоалетна. В градовете - 96.3% от обитаваните жилища имат тоалетна вътре в жилището, а в селата този процент е 65.6%. В градовете без тоалетна са 0.4% от обитаваните жилища, а в селата – 1.5%.

Баня в жилището имат 93.1% от обитаваните жилища, в сградата, но извън жилището - 1.9%, извън сградата - 2.8%, а 2.2% от жилищата нямат бан
95.3% от жилищата се обитават от едно домакинство, в 3.8% живеят по две, а в 0.8% - три и повече домакинства, показват още данните.

Средно 2.5 души живеят в едно жилище при 2.8 през 2011 г. В градовете броят е 2.4, в селата - 2.5. Най-населени са жилищата в областите Пловдив и Благоевград - по 2.8 лица средно на едно обитавано жилище. Най-слабо населени са жилищата в област Габрово - 2.2 лица.
По отношение на използваните съоръжения за отвеждане на отпадна вода се наблюдават значителни различия в градовете и селата.

Докато в градовете 94.8% от обитаваните жилища са свързани с обществената канализация, то в селата този дял е 27.7%. 

Почти всеки дом у нас има хладилник и пералня, независимо дали е на село или в града.

Хладилникът е най-разпространен сред основните битови уреди у нас - 91,6% от обитаваните жилища го имат. 84,7% имат автоматична пералня. Делът на жилищата с такива уреди в градовете и в селата почти не се различава. Сега НСИ изобщо не са включили в информацията си готварска печка и телевизор, докато в предходните преброявания телевизорът е бил най-разпространеният домашен уред - имали са го 97,8% от жилищата.

Удобства като климатик и съдомиялна обаче все още са разпространени в по-малко от половината обитавани жилища - климатик имат 49,9% от домовете в градовете и 21,8% от тези в селата. Съдомиялната я ползват 21% от домовете в градовете и само 9,1% от тези в селата.
С мобилни устройства - таблет или смартфон, разполагат 68,2% от обитаваните жилища в градовете и 50,5% от тези в селата.