Общество

Методи Лалов: Този Висш съдебен съвет е делегитимиран и обслужва задкулисието

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Нов главен прокурор може да бъде избран до 26 октомври, но според мен той няма да е избран от нов Висш съдебен съвет. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ юристът Методи Лалов.

Това е един делегитимиран Висш съдебен съвет, който е с изтекъл мандат и който с всичките си действия показа, че не обслужва обществения интерес, а задкулисието. Действащият закон обаче е такъв, че процедурата трябва да се открие сега и ако политиците не си свършат работата в парламента и не изберат нов Висш съдебен съвет, изборът ще бъде направен от настоящият, каза още Лалов.

Ако има ясни правила и бъдат номинирани обществено видими и доказани във времето фигури, нещата ще се нормализират. Това обаче е изключително трудно, когато ги има Борисов, Пеевски, а и Христо Иванов. Ако сегашният Висш съдебен съвет избере главен прокурор, това означава още от същото. Ако обаче е нов, това дава една надежда за някакво разместване в политическа посока.

Очаквам Сарафов да остане на поста главен прокурор, но министър Атанас Славов трябва да бъде изключително твърд и решителен, както и да предизвиква общественото внимание и фокус, каза юристът.

Конституция не се променя за месец или два, коментира още Методи Лалов. Той е категоричен, че за да се случи една такава промяна е необходим дебат и широко обществено обсъждане.

Цялото интервю вижте във видеото.