Европа

След взрива в Париж: Двама души все още са в неизвестност, 30 са ранени

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Властите все още издирват двама души след като в центъра на Париж избухна взрив, последван от голям пожар. Това доведе до частично срутване на сграда. Ранени са близо 30 души, съобщи полицията. Не се знае причината за експлозията.   

Броят на ранените нарасна на 30 души, след експлозията, която разтърси оживения Латински квартал в центъра на Париж. 7 от тях са в тежко състояние.

Спасителните служби продължават да издирват двама души, които все още са в неизвестност в отломките на сградите. Предполага се, че са под развалините.  Експлозията предизвика пожари и срутването на две сграда, в която се помещава популярно сред чуждестранните студенти училище по дизайн.   

Свидетели описват оглушителна експлозия и гигантско огнено кълбо, което се издигнало на няколко етажа на улица Сен Жак, недалеч от Парижката катедрала Нотр Дам и Люксембургската градина.

Беше огромен шум и къщата се разтърси. Помислихме си какво ли става, помислихме, че може да е буря, но не беше. По-късно научихме, какво се е случило. Ужасно е. Там се намира музикалното училище.

Коста-Гаврас, режисьор

Кварталът беше отцепен, а десетки служители на спешна помощ, полицаи и войници изпълниха района. На мястото работеха общо 230 пожарникари, както и девет лекари.

Пожарът е възникнал в историческия Пети район на столицата, където се намира горещата туристическа точка - Латинският квартал. Началникът на парижката полиция казва, че сградата, в която е станала експлозията, е частно училище - Парижката американска академия, която е основана през 1965 г. и предлага обучение по моден дизайн, интериорен дизайн, изобразително изкуство и творческо писане. Експлозията е била предшествана от изтичане на газ, съобщи кметът на района, но хората бяха изпаднали в паника.

Междувременно френските прокурори заявиха, че причината за взрива не е установена.