Общество

Иван Савов, криминалист: Охраняващите защитени свидетели не са професионално подготвени за лична охрана

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Мисля, че са над 40 защитените лица, които са под защита от МВР. Тях ги охраняват униформени полицейски служители, които са обикновени полицаи. Тези хора не са професионално подготвени да извършват дейности по лична охрана. И малко или много, това е „отбиване на номера“. И този случай не е изолиран – да се използва полицейската охрана по такъв неправомерен начин.“

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria криминалистът Иван Савов по повод случая, който предизвика възмущение - полицаи бяха заснети да помагат на Любена Павлова, която охраняват като защитен свидетел, товарейки мебели в паркинга на голям търговски център.



Ето какво още сподели той:

На първо място, трябва да кажем, че дамата, доколкото знаем от медиите, в момента е бременна. И това, че служителите са проявили човечност да ѝ помогнат, според мен не е толкова укоримо, защото най-общо казано, „всички сме хора“. Так че, бих предложил на обществеността да не се вълнува толкова от това, че някой униформен се е потрудил да помогне.

Друга е темата до каква степен т. нар. охрана е ефективна в подобна ситуация. Защото всички книги и всички специализирани учебници, по които се учи, и всички експерти в областта казват, че когато едно лице е под охрана в рамките на някакъв вид защита, като защитен свидетел, това лице трябва да има абсолютно ограничение за придвижването си. Докато в случая, въпросната дама, се е движила съвсем свободно. По-скоро те са били зависими от нейния график, отколкото тя да се съобразява с това, което ѝ се налага от охраната.



Цялото интервю вижте във видеото.