Ексклузивно

Томислав Дончев: Имаме трасета за газова диверсификация

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Tomislav Donchev

България не е зависима от руския петрол. И в съседни държави има рафинерии, които работят с петрол от всякакви източници.

Това заяви пред Euronews Bulgaria зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

 

Технологично е възможно мигрирането на мощностите на „Лукойл“ до Бургас да работят с петрол, различен от руския. Поне половината от петрола, който в момента достига до потребителите на дребно, не е произведен от рафинерия на българска територия, а се внася от други държави.

По отношение на газа, Дончев заяви, че продължаваме да се снабдяваме с руски газ, само че с 30% по-скъп.

За „Балкански поток“ и обвиненията на управляващите, че правителствата на Борисов не са осигурили необходимата диверсификация, Дончев каза, че той е българска собственост и част от газопреносната мрежа на страната и ще позволи на България в годините напред да формира огромни приходи от транзитни такси. По същата тръба транзитът в посока Сърбия и Унгария продължава.

За интерконектора с Гърция, Дончев каза, че е било безсмислено изграждането му до 2020 г., защото до него е нямало как да стигне газ.

 

Ако някой е забавил този проект, това са всичките три правителства, които управляват последната една година.

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

Според Дончев като трасета България е газово диверсифицирана. Но по думите му едно е да имаш трасе и да можеш да доставиш газ и съвсем друг въпрос е от кого купуваш газ и на каква цена.