Политика

Премиерът Денков ще води делегацията на срещата на НАТО във Вилнюс (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Denkov BGNES Снимка: БГНЕС

Правителството определи състава на българската делегация за участие в срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО на 11-12 юли във Вилнюс, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Делегацията ще се ръководи от премиера Николай Денков, а в нея са включени още министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

“Срещата на върха ще се проведе на фона на радикално променената стратегическа среда на сигурност, породена от непровокираната и несправедлива война на Русия срещу Украйна, която е грубо нарушение на установения международен правов ред и удар срещу съществуващата архитектура на сигурност. Основните резултати от срещата на върха във Вилнюс, свързани с продължаването на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна, надграждането на решенията за засилване на сдържащия и отбранителен потенциал на Алианса и приемането на нов ангажимент за инвестиции в отбраната, са приоритет на изпълнителната власт и са в компетенциите на ресорните министри”, се посочва в мотивите за решението.

Според тях „ангажиментите засягат пряко управлението и осъществяването на държавната политика в областта на външната политика и международните отношения, както и в областта на отбраната и общото ръководство на Въоръжените сили”.

От 2012 г. в срещите на НАТО от България участва държавният глава. 

ИЗТЕГЛЯНЕ

С друго решение днес кабинетът изтегли от парламента предложението на служебното правителство всяка нова военна помощ за Украйна да бъде изпращана след решение на Народното събрание. Проектът бе заложен в допълнително споразумение между Украйна и България, което бе внесено от служебното правителство на Гълъб Донев и трябваше да бъде ратифицирано от депутатите.

Президентът Румен Радев и назначените от него служебни правителства отказаха да изпълнят решението на парламента от края на миналата година, което предвиждаше още помощ за Украйна без тя да минава за одобрение през парламента.