Култура

Сценаристи: Искаме законът да гарантира справедливо и съразмерно възнаграждение на авторите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Законът трябва да ни гарантира и да защитава автора, който винаги е в по-слаба позиция, когато преговаря с телевизия или с продуцент. Другото, което трябва да гарантира, е справедливо и съразмерно възнаграждение на авторите.“

Това каза за Euronews Bulgaria Александър Чобанов от Асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи по повод протеста им с искане за колективни трудови договори и справедливо възнаграждение.

Справедливо“ е спрямо труда, който си извършил. Но „съразмерно“ означава ако приходът на една телевизия расте, благодарение на съдържание, което ти си създал, то би трябвало и твоят приход в някакъв момент да нарасне. Сега не е така“, поясни той.



Ето какво още каза сценаристът:

Реално ние работим с частните телевизии – освен Национален филмов център и БНТ, където е на конкурсен принцип. Ние сме доста автори и не може всеки да бъде финансиран от двете национални институции. Парите ни са от частните телевизии и от нашия труд.

Много са аспектите, които са разгледани - и от „Филмаутор“, като сдружение, което се бори с промените в Закона за авторското право. Не знам защо в XXI век трябва да се говори за справедливи възнаграждения, за защита на авторското право – нещо, което би трябвало да е уредено.

Освен националната телевизия, нито една частна телевизия не изплаща отчисления за повторения на съдържание, което е създадено от който и да е автор.

Проблемите на сценаристите тук и в Холивуд си приличат много, но мащабите не си приличат. Това, което там се случва, няма как да не дава отражение в цял свят.



Цялото интервю вижте във видеото.