Свят

Байдън подписа федералния закон за оръжията

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа най-мащабния законопроект за борба срещу насилието, предизвикано от оръжие от десетилетия. Документът е резултат от двупартиен компромис в Конгреса, който доскоро изглеждаше невъзможен, но бе постигнат сред серия смъртоносни масови стрелби.

Камарата на представителите даде окончателно одобрение на текста в петък, като ден по-рано същото направи и Сенатът. А президентът подписа закона преди да замине за две важни срещи в Европа.

 

Подписвам закон, който съдържа двупартийни мерки за безопасност, законодателство за безопасно използване на оръжията. Времето е от съществено значение. Ще бъдат спасени животи. Когато се върнем от Европа, Джил и аз ще бъдем домакини на събитие в Белия дом на 11 юли за отбелязване на това историческо постижение. Ще присъстват членове на Конгреса, които гласуваха за този закон, както и семейства на жертви на масови стрелби. Преди 30 години тази страна за последен път прие знакови закони за оръжейния контрол. И този закон е най-значимият от 30 години насам. Искам да благодаря на лидерите и членовете на Конгреса, че работиха заедно за това.

Джо Байдън, президент на САЩ 

Законодателството предвижда засилване на проверките за миналото на най-младите купувачи на оръжие, ограничения за покупката на огнестрелни оръжия от осъдени насилници и предоставяне на възможност на отделните щати да въведат собствено законодателство с червен флаг, което ще улесни властите да изземват оръжия от хора, смятани за потенциално опасни.


По-голямата част от заложените мерки за 13 милиарда долара ще финансира програми за укрепване на психическото здраве и за безопасност в училищата, които често стават арена на масови стрелби.


Президентът призна, че законът не постига всички цели в сферата на контрола върху оръжията, но е много добра отправна точка, която ще стимулира по-нататъшни решителни действия.