Свят

Жертви и евакуирани заради опасен циклон в Южна Бразилия

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Най-малко 13 души загинаха в бразилския щат Рио Гранде до Сул, след като в неделя районът беше опустошен от силна буря. Полетите до главните градове бяха отменени за период от 24 часа, а електричеството беше спряно в целия щат.

Силен зимен циклон връхлетя южната част на Бразилия, като уби най-малко 13 души и принуди хиляди да напуснат домовете си. Сред загиналите е и 4-месечно бебе. Към момента са проведени над 2400 спасителни операции, но пожарникарите изпитват сериозни затруднения от мащаба на наводненията.

Никога не сме имали подобна ситуация. През 2011 г. Дъждът достигна 173 мм. Във вторник достигна 246 мм. Беше нещо нетипично. На 48 години съм, с 34 години стаж, това е невиждано.

Фабио Бернардо, социален работник в Сао Леополдо

Губернаторът на щата Рио Гранде до Сул - Едуардо Лейте заяви, че смъртни случаи са регистрирани в седем града.Двама министри от правителството на президента Луис Инасио Лула да Силва заминаха за щата, за да покажат подкрепа и да организират финансова помощ за хората, изправени пред кризисната ситуация.

Когато си тръгнах водата беше до половината на хладилника. В моят дом не мога и да вляза, защото водата е до кръста ми.

Мария Сикейра, чистач

Няколко основни пътни артерии в Рио Гранде до Сул все още са блокирани, полетите до главните градове на щата бяха отменени за 1 денонощие, а електричеството беше спряно в целия щат. Кметовете на засегнатите градове заявиха, че за 24 часа са паднали два пъти повече дъждове, отколкото обикновено се очаква за целия месец юни. Експертите заявиха, че бурята е била екстратропичен циклон - вид метеорологично явление, което най-често се появява в средните и високите географски ширини, а не в тропиците.