Общество

Акад. Николай Денков: Най-критичният период за наводнените общини е преминат

От Euronews България Euronews България
Denkov Navodnenia Снимка: БГНЕС

Възстановяването на инфраструктурата ще струва милиони левове, трябва да се направят оценки. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков след заседание на кризисния щаб във Враца.

Първата реакция на институциите, за щастие, е била добре координирана – областната управа, кметовете, Пожарна безопасност и защита на населението, военните, които се включиха още на първата вечер – това позволи да бъдат избегнати по-сериозни ситуации, категоричен беше премиерът. Целият контрол за това къде да се изпуска вода, кога какво да се случи всъщност позволи най-тежкият период да бъде овладян. Това, което е важно, че непосредствената опасност и рисковете вече намаляват, но трябва да се внимава с населените места, които са в близост до поречията – водите може да се покачват известно време, но по всичко личи, че най-критичният период е преминат.

Частичното бедствено положение се обявява по общини. Някои започват да го премахват, но в други остава, каза още министър-председателят.

Всички кметове поставиха като проблем, че когато отмине кризата, не се работи регулярно - изчистване на корита, строени диги. Това е ангажимент, който поех - да видим как да работим регулярно, за да не се стига отново до наводнения, посочи Денков.

След Враца той ще посети и пострадалите общини Хайредин и Монтана.