Общество

Частично бедствено положение бе обявено за населени места в община Елин Пелин (Обновена)

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Село Голема Раковица пострада най-тежко при наводнението в община Елин Пелин. В селото има наводнени къщи. Създадена е организация за отводняването им и почистването на наноси по пътната инфраструктура. Оттам разказва Юлиян Стоянов.

 

Тук не спира да вали, снощи беше обявено бедствено положение – не само за Голема Раковица, но и за околните села.

Нивото на река Лопушна е нормализирано, подредени са чували с пясък, за да не влиза вода в дворовете.

„За момента ситуацията е спокойна, по простата причина, че миналата година почистихме коритата на реките. Имаме само един съборен мост, но нямаме бедстващи хора. Със съдействието на кмета на община Елин Пелин г-н Симеонов е осигурена техника, която снощи работи до 22 ч. А днес ще дойдат още камиони и един багер, който да коригира реката, защото тя е много бърза и сваля много материал“, сподели за Euronews BulgariaАлександър Нешев, кметски наместник на Голема Раковица.

 

Повече вижте във видеото.

 

„Това е част от нашата община, нашата земя, и когато те пострадат, означава, че ние сме следващите. Ние сме тук, за да помагаме един на друг“, сподели Петя, доброволец.

Гумени ботуши, лопата, ръкавици, кофи – това са едни от най-необдходимите неща, които добровлоците трябва да носят със себе си, добави тя.

 

Вижте още в следващото видео: