Европа

Трета операция по евакуация на цивилни от Мариупол

От Георги Колев Георги Колев Редактор
APTOPIX Russia Ukraine War 22123618630997 Снимка: АР

Продължават опитите за евакуация на цивилни от металургичния завод Азовстал, в който се намират и последните украински защитници на Мариупол.

ООН потвърди пред Euronews, че в Мариупол се провежда "операция за безопасно преминаване в координация със страните в конфликта". В нея участва и Международният комитет на Червения кръст (МКЧК). При две операции през изминалата седмица са помогнали на близо 500 цивилни да избягат от района.

Гутериш заяви, че при първата операция, приключила във вторник, от завода "Азовстал" са били евакуирани 101 цивилни заедно с още 59 души от съседен район. Той каза, че при втората операция, която е приключила в сряда вечерта, над 320 цивилни са били евакуирани от град Мариупол и околните райони.

 

По време на срещата ми с президента Путин подчертах крайната необходимост от осигуряване на хуманитарен достъп и евакуация от обсадените райони, на първо място от Мариупол. Настоятелно призовах за отварянето на безопасен и ефективен хуманитарен коридор, за да може цивилните да бъдат изведени на безопасно място от завода Азовстал. Малко по-късно получих принципно съгласие.

Антониу Гутериш, генералния секретар на ООН

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е готова да осигури безопасната евакуация на цивилни, но украинските сили в комплекса трябва да се предадат.  Путин вече обяви победа в ключовия Мариупол, като нареди на войските си да обкръжат завода, вместо да го превземат. 

От своя страна останалите украински сили там заявиха, че атаките не спират.

Смята се, че в подземията на Азовстал остават блокирани около 200 цивилни, сред тях и деца.