Добро Утро, Европа

Превозвачите са готови на протести заради повишението на тол таксите

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Демонстрации може да се очакват още тази седмица, предупредиха от Българското обединение на шофьорите в ефира на "Добро утро, Европа". От Съюза на международните превозвачи се обявиха срещу въвеждането на на тол тарифа за второкласните пътища. Според тях това ще доведе до ново поскъпване на стоки от първа необходимост.

 

Ако до момента в България имаме пътна мрежа, която беше в обхвата на тол системата само и единствено първи клас пътища, от 1 юли тази мрежа ще се увеличи и с т. нар. втори клас пътища. Направихме проучване как това би се отразило на стоки от първа необходимост и най-простият пример е пътя на един хляб, чиято доставка до малките населени места минава през множество пътища втори клас. Това ще доведе до покачване на себестойността на транспорта. Но от друга страна, ние в момента наблюдаваме като превозвачи, че търговските вериги ще добавят тази стойност към продуктите във всеки един магазин. И тук още не сме засегнали темата как това ще се отрази на пътническите превози.

Николай Рашков, Съюз на международните превозвачи

Това правителство, на което в сряда му гласуваха вот на недоверие, което ще доведе до неговата оставка, час и половина преди това прие на заседание на Министерски съвет увеличението на тол таксите и обхвата на платената мрежа от 1 юли. Това е поредното безумие, което е направено без никаква мисъл за народа. Г-н Караджов ни каза, че хлябът ще се оскъпи с 1 стотинка. Прекрасно! Но в МРРБ са заложили за 2023 година, при новите тол такси като размер и обхват, да има постъпления от 520 милиона лева от всички пътни превозни средства над 3.5 тона. 20% от тях идват от транзитния, международен трафик. Ние сме свалили в нашите изчисления повече – оставили сме 400 милиона лева, които българският данъкоплатец да плати. Той ще ги плати през цената и на хляба, и на млякото, и на сиренето, и на тока, и на всякакви услуги, които ползва.

Христо Радков, Българско обединение на шофьорите

Подробности - във видеото.