Добро Утро, Европа

Проф. Румен Гечев за износа на оръжие: Стрелите са към БСП, не към Нинова

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Първо, износът на оръжие за Украйна не е нарушение на международното право. Второ, ние не изнасяме за Украйна. Тъй като това зависи не само от Министерство на икономиката – тук стрелите са към БСП, към нейния лидер. Впрочем, стрелите не са към Корнелия Нинова – те са към нашата партия, Българската социалистическа партия. Нинова представлява партията като председател. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ проф. Румен Гечев от „БСП за България, по повод коментарите относно интервю на Кирил Петков за в. Гардиън, където се коментира износа на оръжие от България и неговата връзка с военните действия в Украйна.

„Хората, които твърдят, че в интервюто във в. Гардиън премиерът Петков е казал, че изнасяме оръжие за Украйна, са м*лоумници. Аз четох два пъти интервюто – в него пише Poland (Полша), не Украйна. Ровенето на тази тема е изумително за мен, защото някои българи тичат по международните агенции и насила искат да кажат на бялото черно и да твърдят, че България няма как да не изнася оръжие за Украйна“, убеден е проф. Гечев.

 

Президентът Радев със сигурност знае добре английски език – не знам къде е видял за Украйна в интервюто, първо той трябва да обясни. И второ, чашата започва да прелива. Не може президентската институция, който и да е президентът, да се меси във вътрешнополитически и вътрешнопартийни проблеми. Така, както ние спазваме неутралност спрямо президентската институция. Много е странно – всички, които работят там, дължат работните си места, не само, но първоначално и основно на Българската социалистическа партия. И сега да търсят под вола теле, в тия условия, изглежда доста грозно.

проф. Румен Гечев, БСП

По отношение на казуса „Северна Македония“ проф. Гечев припомни, че БСП не е подкрепила „френското предложение“, а той самият и още няколко души са гласували „против“. За съжаление се намериха 170 български народни представители, които според нас не защитиха българския интерес, смята депутатът от БСП.

 

Първо, какво предложение на Франция – то не е официално. Това са хвърчащи листа. Това е предложение, което не е подкрепено официално, няма решение на европейската комисия, нито на Европейския парламент. Това наистина е „празен чек“. В договора има текстове в скоби – те предстои да бъдат редактирани.

проф. Румен Гечев, БСП

На въпрос дали БСП би подкрепила правителство с мандат на ПП и премиер Кирил Петков, проф. Гечев отговори, че това ще бъде обсъдено днес в 12 ч. на Национален съвет на партията.

 

Аз предварително нищо не мога да кажа, освен това, че националният съвет най-вероятно ще подкрепи стъпките на ръководството на БСП и парламентарната група да се водят преговори с партията на промяната. Разбира се, в тия преговори червените линии, за които ние говорехме, ще останат. И трябва да видим какви цели ще преследва това правителство.

проф. Румен гечев, БСП

От вчерашната работна група и от официалните изявления, в това число на г-н Борисов, че ГЕРБ ще подкрепи бюджета, мисля че от вчера следобед по-скоро ще бъде приета актуализацията. Това предположи проф. Гечев относно предстоящото гласуване на актуализацията на държавния бюджет.

Цялото интервю вижте във видеото.