Добро Утро, Европа

Среща на Г-7: Лидерите обсъждат войната в Украйна и задаващи се кризи

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Лидерите на седемте най-развити икономики - САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония - се събраха в двореца Елмау, Бавария.

Обсъждат въпроси като руската война в Украйна, енергетиката и задаващата се криза в продоволствената сигурност. 

 

Бруталната война на Русия срещу Украйна оказва влияние и тук. Много неща, които купуваме, са по-скъпи, храните, но най-вече цените на енергията, които забелязваме и на бензиностанцията или когато плащаме парното. Нафта, газ - всичко е много по-скъпо от миналата година.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

В дневния ред на лидерите от Г-7 влизат и климатичните промени. Още преди срещата им хиляди излязоха на протест.

 

Нуждаем се от конкретни действия, за да се справим с множеството кризи на нашето време. Това означава, че Г-7 трябва да действа незабавно. Те трябва да се борят с глада, неравенството и бедността, трябва да направят повече срещу изменението на климата и трябва да гарантират, че всеки по света има достъп до ваксини, лекарства и диагностика по време на пандемията COVID-19. А това означава, че трябва да поставят хората пред печалбата.

Тобиас Хаушилд, говорител на Оксфам

След форума на Г-7, който ще продължи до вторник, на следващия ден лидерите на 30-те страни членки на НАТО се събират в Мадрид, за първата си редовна среща от началото на войната в Украйна.