Политика

Антон Златанов стана директор на "Гранична полиция" (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Бившият шеф на СДВР Антон Златанов става директор на „Гранична полиция“, научи Euronews Bulgaria от свои източници. Златанов ще замести на поста освободената преди ден от вътрешния министър Росица Димитрова. По-късно дойде и официално съобщение за назначението от МВР.

През 2008 г.  той става началник на група в отдел „Специализирани полицейски сили“, а впоследствие е началник на група „Хулиганство, екстремизъм и спортни мероприятия“. В отделни периоди е началник на сектор „Масови мероприятия“ и зам.-началник на отдел „Охранителна полиция“. На 13 май 2015 г. е назначен за зам.-директор на СДВР. Именно като такъв той отговаряше за реда при масовите мероприятия по време на летните протести през 2020г.

Златанов през 2018 г. отговаряше за мерките по сигурността по време на българското председателство на Съвета на Европа, като е ръководител на Временния оперативен щаб.

По негова идея и инициатива е въведена стратегията за де-ескалация на напрежение при протестни мероприятия „Анти-конфликт полиция“.