България

Адвокат: Надявам се този състав на ВСС да не избира нов главен прокурор

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Политическата воля ясно прозира зад решението на Висшия съдебен съвет. Главният прокурор няколко пъти е бил обект на искания за отстраняване, които бяха далеч по-сериозни. Тогава обаче същите тези хора, които отхвърлиха исканията, сега ги приеха за основателни и взеха решението за неговото освобождаване. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria адвокат Валя Гигова.

 

Да говориш за парламента и за хората, които са там като политически боклук означава, че най-малкото, не зачиташ принципа за разделение на властите. Конфликтът между Иван Гешев и членовете на ВСС може би ги накара да се почувстват застрашени по същия начин, по който се почувстваха застрашени политиците, но не разкриха истината около т.нар. От тях притискане. Смятам, че те дължат това обяснение на всички.

Надявам се да не сме изправени пред хипотезата същият този състав на Висшия съдебен съвет да избира нов главен прокурор, защото досега изборите им показаха в голямата си част, че са твърде неудачни. Най-ясният пример е Иван Гешев, защото когато тръгна процедурата по неговото избиране имаше едно всенародно одобрение и едва ли не – манифестации в негова защита, коментира адвокат Гигова.

Тогава обаче адвокатурата беше една от малкото институции, която направи детайлен анализ на концепцията на Гешев, както и на изказванията му. Още тогава ние ясно и точно заявихме, че той е непригоден за позицията, защото няма знанията, няма моралните и етични качества, а и най-важното – за да си начело на една структура, ти трябва да си естествен авторитет. Трябва да си припознат от общността на прокурорите и на цялата общност като безспорен правен и морален авторитет, каза още Валя Гигова.