Свят

Полша се възпротиви на забраната за двигатели с вътрешно горене от 2035 г.

От Euronews България Euronews България
Kola Avtomobil BGNES Снимка: БГНЕС

Полша ще обжалва правилата на Европейския съюз за прекратяване на продажбата на автомобили с изкопаеми горива от 2035 г. пред висш европейски съд в рамките на няколко дни, заяви в понеделник министърът на климата на страната Анна Москва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Одобреният по-рано тази година пакет от правила на ЕС има за цел да постави началото на нов пазар на въглеродни емисии, който да ограничи емисиите от сградите и транспорта, като ги намали до нула за автомобили и автобуси от 2035 г.

Полша беше единствената страна, която последователно се противопоставяше на предложението и гласува против правилата с аргумента, че в тях липсва подходящ анализ на пазарните и социалните последици от забраната.

"Не сме съгласни с този и други документи от пакета "Подготвени за цел 55" и ще сезираме Съда на Европейския съюз. Надявам се, че и други държави ще се присъединят", заяви Москов в понеделник пред радио Zet.

Още няколко държави – Румъния, Германия и Италия, също се противопоставиха на политиките на Брюксел, предвиждащи преминаване изцяло към електричество през 2035 г. 

Берлин може и да не се присъедини към протеста, след като постигна своята цел – да бъде направено изключение за синтетични горива (e-Fuels), които се считат за неутрални от климатична гледна точка.